Címlap Iskolánkról
Intézmény bemutatása

Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola Weöres Sándor Általános Iskolája

Cím: 6723 Szeged, Űrhajós utca 4.
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Telefon: 06-62-548-968

tagintézmény-igazgató: Pintér Ildikó
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


Iskolánk viszonylag fiatal. 1980. szeptember 1-jén kezdte meg működését Szegeden, Tarján városrészben, lakótelepi környezetben, akkor modernnek számító panel épületben. Távol van ugyan a belvárostól, de a közelben vannak villamos- és buszmegállók, kerékpár utak, autó-parkolók. Így jól megközelíthető közösségi közlekedéssel, kerékpárral és autóval is.
A 2018-2019-es tanévben az épület teljes körű energetikai korszerűsítésen esett át. Akkor nyerte el jelenlegi szép homlokzatfestését is.
A háromszintes főépületet hatalmas tornaterem egészíti ki, ami alkalmas arra, hogy akár két osztálynak is egyszerre tarthassunk testnevelés órát. A parkosított udvaron aszfaltozott kézi-labdapálya, gumitéglás streetball-pálya és nagy füves terület szolgál a gyerekek szabadtéri mozgásához. A tánc- és gyógytestnevelés órák megvalósításához tükörterem áll rendelkezésre.
A két informatika szaktanterem közül az egyikben tanulói laptopok vannak, a másikban asztali számítógépek és egy robot-tesztelő asztal. Robotok közül vannak beebotok, Lego robotok és Lego WeDo készlet. Ezeket főleg szakkörökön használjuk, de lehetőség van a tanórai alkalmazásukra is.
Minden osztályteremben található interaktív tábla, panel vagy projektor laptoppal. Tanulói számítógépek vannak a könyvtárban is és a fejlesztő termekben is, valamint szükség szerint tabletek is rendelkezésre állnak. Az internet-elérés az egész épületben biztosított.
A hangulatos, gyermekbarát könyvtárunktól azt várjuk, hogy tanítványaink a számítógépek mellett megkedvelik a könyveket és az olvasást is.
Nagyon sok közösségi, logikai fejlesztő játék közül válogathatnak a pedagógusok a foglalkozásaikhoz, a gyerekek a délutáni szabadidős tevékenységeikhez.
„Mindenki tehetséges valamiben”
Az iskola 1980-as átadása óta fontos volt a testnevelés, később az úszásoktatás, a számítás-technika/informatika és az angol nyelv emelt szintű oktatása. Ma is kiemelten kezeljük ezeket a területeket.
Első és második osztályban minden gyerek úszásoktatáson vesz részt a Magyar Úszószövetség szervezésében. Már első osztálytól fiúknak és lányoknak is lehetőségük van a Szeged 2011 labdarúgó egyesülettel együttműködve a Bozsik program keretében labdarúgást tanulni. Az iskolai néptánc mellett a Classic Alapfokú Művészeti Iskola keretében társastánc is tanulható.
A harmadik osztálytól induló digitális kultúra órák mellett nagyon népszerű a gyerekek körében a robotika szakkör.
A hetedik-nyolcadik évfolyamon lehetőség van az emelt óraszámú informatika oktatás keretében felkészülni a 4 modulos ICDL vizsgákra.
Már első osztálytól bevezető nyelvtanítás folyik. Angol és német nyelv tanulása közül választ-hatnak a tanulók. Hatodiktól emelt- és alapszinten oktatjuk az angol nyelvet, amelyben angol anyanyelvi lektor is segíti az oktatást. A nyolcadikosok angol és német nyelvből próbanyelv-vizsgát tesznek. A felső tagozatosok kínai nyelvet is tanulhatnak szakköri keretekben.
Az említettek mellett hangsúlyt helyezünk a művészeti oktatásra is. Alsó tagozaton furulya-oktatás, felső tagozaton énekkar, zongoraoktatás, könnyűzenei szakkör és színjátszó szakkör színesíti a palettát.
A tantestületünk többsége nagy tapasztalattal rendelkező, innovatív pedagógus. Ez megfigyelhető a tanulókkal való foglalkozások során, tanórán és tanórákon kívüli tevékenységekben is. Ilyen tevékenységek például a szakkörök, szaktárgyi versenyekre való felkészítések, a tömegsport, valamint az iskolai műsorok és rendezvények szervezése.
A műsorok közül a jeles ünnepekhez kapcsolódókra óvodás csoportokat is meghívunk.
A Weöres-estünkre pedig a szülőket várjuk. Itt mutatkoznak be a tanulók és az osztályok különböző produkciókkal.
A délutáni napközis foglalkozások is gazdag programkínálatot biztosítanak a másnapra való felkészülés mellett. Kiállítások szervezése, városi programok látogatása, műsoros bemutatkozások, iskolai keretek között és iskolán kívül is.
Tanulóink nagyon sokféle képesség-struktúrával rendelkeznek. Ebből eredően a fejlesztésükhöz nagyon nagy elfogadás és változtatni akarás kell. El kell fogadni, hogy az adottságok hozzátartoznak a gyerekekhez; és változtatni kell a képességbeli vagy szociális hátrányokon korrepetálással, fejlesztő- és gyógypedagógusokkal, IPR foglalkozásokkal, ifjúságvédelmi tevékenységgel.
Minden lehetőség és jószándék mellett is találkozunk magatartási problémákkal. Tanórákon is, tanórákon kívül is. Ilyenkor kerül előtérbe a szülőkkel való kommunikáció, a resztoráció, a családsegítő szolgálat, az iskolapszichológus és az Arizona-program.
Mire jó az Arizona-program? Azonnali választ ad egy elfogadhatatlan viselkedésre. A tanulót kiemeljük abból a szituációból, ahol ő nincs rendben. A közösség folytathatja a megfelelő munkát, ugyanakkor a kiemelt tanulót sem hagyjuk magára. Segítő beszélgetésen vehet részt. Nem passzív résztvevője egy adott eseménynek, hanem ő maga is beszélhet a saját gondolatairól, elmondhatja a véleményét.
Működtetjük a Boldog iskola programot, a Komplex Alapprogramot és az Ökoiskola programot is. Pedagógiai programunk eredményeként széles látókörű, talpraesett, egészséges, jól felkészült gyerekek kerülhetnek ki az iskola falai közül.


Pintér Ildikó
tagintézmény-igazgató


 

 

 

Friss hírek

Családi nap

2024. május 11-én került megrendezésre a Családi nap a Weöres Iskolában. Az élménybeszámolót az alábbi linken keresztül tekintheti meg

teljes cikk

 
„Elsárkányosodott” iskolánk alsó tagozata

Persze jó értelemben, mivel hetek óta sárkánylázban égett mindenki.
Előzetes feladatként az első és második évfolyamosok sárkányokat és várakat rajzoltak, színeztek...

teljes cikk

 

Elérhetőség

Cím: 6723 Szeged, Űrhajós utca 4.
Tel.: 06-62-548-968

Nyitvatartás
7:00 - 18:00

Alapítvány

Köszönettel fogadunk minden támogatást.

Szeged Tarjánvárosi IV. Számú Általános Iskola Tanulóiért Alapítvány

Számlaszáma: 57400217-10118256

Adószáma: 18456183-1-06

 

Ökoiskola

 

 

Boldogságóra program

A Pénz7 hivatalos weboldala


Validation Icons